Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εγγραφές μαθητών

Οι εγγραφές μαθητών στο σχολείο μας είναι από την 1η Ιουνίου ως τις 15 του ίδιου μήνα. Οι γονείς των νήπιων, που θα εγγράψουν τα παιδιά τους στην Α΄τάξη του σχολείου, μπορούν να έρχονται έχοντας μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Θα λάβουν οδηγίες για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν (ιατρικές εξετάσεις) μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2012 για να ολοκληρωθεί η εγγραφή.

Τα νέα της εκδρομής

Το σχολείο πραγματοποίησε χθες την ημερήσια εκπ/κή του εκδρομή. Η αγωνία όλων ήταν ο καιρός μιας και τα μηνύματα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ευτυχώς στη μεγαλύτερη διάρκεια της εκδρομής παρέμεινε καλός και μόνο στη Δράμα (την ώρα ευτυχώς του φαγητού) έπιασε μια δυνατή μπόρα.
Πρώτη στάση μας το λιοντάρι της Αμφίπολης. Μετά τις σχετικές φωτογραφίες και την ξενάγηση φτάσαμε στην Αλιστράτη. Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο, αλλά και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη με ένα τρενάκι. Δυστυχώς ο χώρος του σπηλαίου με τις προϊστορικές βραχογραφίες παρέμεινε κλειστός λόγω του αριθμού των φιδιών που υπάρχουν εκεί.





Πήγαμε έπειτα για φαγητό στην περιοχή "Νησάκι" της Δράμας όπου υπάρχουν οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο Στανό.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τηλεδιάσκεψη στο Σχολείο.

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο ξεκίνησε πιλοτικά η σύνδεση όλων των σχολείων της Β. Χαλκιδικής με εικόνα και ήχο μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εμπνευστής αλλά και συντονιστής της όλης προσπάθειας είναι ο Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Χαλκιδικής όπου υπάγονται τα  σχολεία μας. Για την σύνδεση απαιτούνται ένας Η/Υμια web κάμερα με ένα μικρόφωνο. Πέρα από την εικόνα και τον ήχο που είναι διαθέσιμα, μπορείς να κάνεις μια παρουσίαση, και να επικοινωνήσεις με γραπτό κείμενο (chart room). Στη δεύτερη προσπάθεια το σύνολο σχεδόν των σχολείων κατάφεραν να συνδεθούν  να μιλήσουν οι Δ/ντές, και να επικοινωνήσουν με κείμενο. Η όλη διαδικασία γίνεται όπως καταλάβατε μέσω διαδικτύου και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα στα σχολεία. Έτσι μπορούν οι εκπ/κοί των σχολείων, αλλά και τάξεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, να γίνονται τηλεδιασκέψεις χωρίς μετακινήσεις και να ενημερωνόμαστε άμεσα. Ήταν μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει αφάνταστα στη σωστή λειτουργία των σχολείων. Στον καιρό της κρίσης χρειάζονται άμεσα έξυπνες λύσεις, που θα λύνουν τα προβλήματα ανέξοδα.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σχολικοί αγώνες

Πριν δυο χρόνια πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά σχολικοί αγώνες στίβου σε επίπεδο νομού, με τη συμμετοχή μαθητών από τα περισσότερα σχολεία της Χαλκιδικής.Οι σχολικοί αγώνες αν και ήταν ανταγωνιστικοί, αποτελούσαν όμως  τη χαρά των παιδιών ιδίως αυτών με χαμηλότερες  επιδόσεις στα μαθήματα..  Η  απόφαση για τους σχολικούς αγώνες έβγαινε μέσα Δεκεμβρίου και οι αγώνες διοργανώνονταν στον Πολύγυρο στα μέσα Μαΐου. Σήμερα πήραμε μια εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, ως την άλλη Δευτέρα θα πρέπει να :
  • Κάνουμε εσωτερικούς αγώνες, για να επιλέξουμε τους μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο μας.
  • Να επιτρέψουν οι γονείς των παιδιών με υπεύθυνες δηλώσεις να συμμετάσχουν στους αγώνες.
  • Να εξεταστούν οι μαθητές από γιατρούς.(με ευθύνη των γονέων τους)
  • Να εκδοθούν μαθητικές ταυτότητες.
  • Να κλείσουμε λεωφορεία
  • Να δίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή μεταβίβαση των μαθητών(πρακτικό έγκρισης εκδρομής, έλεγχος τροχαίας, κ.α.)
  • Να δοθεί άδεια από την υπηρεσία για τη μετακίνηση των μαθητών.
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι κάποιος τα καταφέρει όλα αυτά θα πρέπει να βρει τρόπο (πάλι οι γονείς την πληρώνουν) να πληρώσει το λεωφορείο για την μετακίνηση, αφού ως γνωστόν χρήματα ΔΕΝ υπάρχουν. Το καλύτερο όμως είναι το τελευταίο. Φέτος οι αγώνες θα είναι μικτοί (αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν μαζί, παγκόσμια πρωτοτυπία) δεν θα έχουν ....... ανταγωνισμό, μιας και θα είναι μόνο μια γιορτή αθλητισμού, όπου μόνο η συμμετοχή μετράει. Δεν θα δοθούν μετάλλια (μάλλον γιατί κοστίζουν) παρά αναμνηστικά διπλώματα. Δηλαδή θα πάνε στον Πολύγυρο μαθητές θα κάνουν τέσσερα αγωνίσματα, και θα φύγουν. Καλύτερα λοιπόν να κάνουμε αγώνες, ανταγωνιστικούς, στο γήπεδο του χωριού. Και τα παιδιά θα ευχαριστηθούν περισσότερο και θα μας στοιχίσουν πολύ λιγότερο.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε το σχολείο μας ο ιερέας του χωριού και παλιός συνάδερφος π.Νικόλαος Χαλκιάς και μας έφερε την πρώτη σφραγίδα του Δημοτικού σχολείου Στανού. Το πρώτο σχολείο αρχικά φιλοξενήθηκε στο νάρθηκα του ναού και στη συνέχεια σε διδακτήριο που χτίστηκε στον προαύλιο χώρο του ναού (υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που μας θυμίζει τον τόπο. Εκτενώς αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας). Η σφραγίδα αναγράφει  περιμετρικά Ελληνικό Σχολείο Στανού και στο μέσον 1888.  Είναι σίγουρα το παλαιότερο ντοκουμέντο για τη λειτουργία του σχολείου, είκοσι τέσσερα χρόνια πριν απελευθερωθεί το χωριό,από την μακροχρόνια τουρκική κατοχή. Η λέξη "Ελληνικό" σημαίνει πως αποκλειστικά στο σχολείο φοιτούσαν Έλληνες μαθητές και η διαχείριση του γινόταν από Ελληνική κοινότητα. Το γεγονός πως άλλο σχολείο (με μαθητές από άλλη εθνικότητα) δεν λειτουργούσε στο χωριό ή στην ευρύτερη περιοχή είναι ένδειξη πως ο πληθυσμός ήταν Ελληνικός.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στο σχολείο μας το πρόγραμμα"Ανακαλύπτω ένα μουσείο" με τη συμμετοχή των μαθητών των Γ΄, Δ΄Ε΄& ΣΤ΄ τάξεων. Το πρόγραμμα διοργάνωσαν οι υπεύθυνες του εργαστηρίου συντήρησης λατρευτικών εικόνων της Ι.Μ. Ιερισσού σε συνεργασία με μια μουσειολόγο. ΄Ήταν ένα πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες των παιδιών που αφορούσαν μουσειακά εκθέματα. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αφορούσε την εξέλιξη της ενδυμασίας του ανθρώπου με αναφορές στην προϊστορία, στη μινωική Κρήτη, στην αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο αλλά και στη νεώτερη Ελλάδα ακόμα και στις σύγχρονες τάσεις της μόδας. Πολύ ενδιαφέρον τμήμα του προγράμματος ήταν η παρουσίαση για τη συντήρηση των έργων τέχνης και ιδιαίτερα των εικόνων.


Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Εκλογές

Πέμπτη μεσημέρι και εμφανίστηκε ω! του θαύματος, συνεργείο και άρχισε να επισκευάζει τις λακούβες του δρόμου Στανού Αρναίας. Για να είμαστε ακριβείς περίπου τις μισές λακούβες, γιατί μάλλον δεν είχαν την επαρκή ποσότητα υλικών.Πριν από λίγο καιρό έγινε διαγράμμιση του δρόμου και τώρα η ......επισκευή του.Είναι σαν να βάφεις το σπίτι σου και μετά να το σοβατίζεις.
Σάββατο πρωί, 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εμφανίστηκε στο σχολείο συνεργείο του Δήμου και έκοψε τα ......μισά   χόρτα. Τα άλλα μισά του χρόνου.
Παλιότερα, δυο μήνες πριν τις εκλογές, η χώρα γινόταν ένα απέραντο εργοτάξιο. Φέτος όλα ήταν υποτονικά, άσε που έγιναν μισά. Οικονομική κρίση   

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα νέα μας

  • Το σχολείο δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή 4 και τη Δευτέρα 7 Μαΐου λόγω των εθνικών εκλογών.
  • Το χόρτα στο προαύλιο δεν κόπηκαν και όποιος θα έρθει στο χωριό να ψηφίσει κινδυνεύει ή τα καταστρέψει το αυτοκίνητό του στις πολυάριθμες λακούβες του δρόμου (ουκ έστι αριθμός όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι) ή να τον"φαν" τα φίδια στο προαύλιο του σχολείου.
  • Την Τρίτη 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο βιωματικό εργαστήριο με θέμα "Μια βόλτα στο λαογραφικό Μουσείο". Το εργαστήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το κέντρο συντήρισης και αποκατάστασης λατρευτικών εικόνων της Ι.Μ. Ιερισσού. 
  • Η  πραγματοποίησης της ημερήσια εκδρομής μετατέθηκε στις 30 Μαΐου 2012 ημέρα Τετάρτη.(αντί της Τρίτης 29/5)