Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ας γνωρίσουμε τη Λήμνο

 

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο ΒΑ Αιγαίο.Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου (και ηφαιστειογενές) και αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του Θόαντα, τον πρώτο βασιλιά του νησιού.

Η Λήμνος συγκαταλέγεται στα λίγα νησιά του Αιγαίου, που οι κάτοικοί τους ασχολήθηκαν περισσότερο με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης, παρά με τη θάλασσα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα.

Οι κτηνοτρόφοι του νησιού, συντηρούν μια πλούσια τυροκομική παράδοση στην οποία πρωταγωνιστεί το Καλαθάκι Λήμνου το οποίο παίρνει το όνομά του από τα μικρά καλάθια, τα οποία παλιότερα ήταν πλεγμένα από λυγαριά. Σήμερα υπάρχουν τα πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στράγγιση του.

    Το Κάστρο της Μύρινας δεσπόζει σε μία βραχώδη χερσόνησο πάνω από την Μύρινα, την πρωτεύουσα της Λήμνου. Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα από τους Βενετούς ενώ η σημερινή μορφή του είναι από τις αναδιαμορφώσεις που έκαναν οι Γενουάτες τον 15ο αιώνα, οι Βενετοί και οι Τούρκοι. Το κάστρο εκτείνεται σε 144 στρέμματα, έχει τριπλό τείχος και έχει συνολικά 14 πύργους. Το τείχος είναι πιο ψηλό στην ανατολική και νότια πλευρά και έχει περισσότερους πύργους ενώ στη βόρεια και δυτική πλευρά είναι πιο χαμηλό και έχει λιγότερους πύργους.

   Η Λήμνος είναι γεμάτη όμορφες παραλίες, μικρά και γραφικά χωριά και πολλά αξιοθέατα. Στο νησί υπάρχει και η μοναδική έρημος της Ευρώπης , οι Αμμοθίνες, που είναι ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο


  Ένα μέρος που πρέπει κανείς να επισκεφτεί είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Κακκαβιώτισσας, της μοναδικής εκκλησίας χωρίς… σκεπή!!!! Χρειάζεται να κάνεις μισή ώρα πεζοπορία για να φτάσεις αλλά είναι υπέροχο μέρος!!!!

   Στη Λήμνο υπάρχει και… Πυραμίδα, ή αλλιώς”Κουκουμά” όπως την λένε στο νησί και είναι ουσιαστικά το μνημείο του άγνωστου Κοζάκου που έχασε τη ζωή του στην εξορία. Μια παλιά ιστορία αναφέρει ότι 300 Κοζάκοι έβαλαν από μία πέτρα και βοήθησαν στο χτίσιμο αυτής. Ενώ έφτιαξαν και ένα μαρμάρινο σταυρό στην κορυφή της , που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.

   Στα βόρεια του νησιού, μετά το χωριό Προπούλι, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, ένα εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο προσφέρει μοναδικές εικόνες που μοιάζουν από άλλο πλανήτη! Οι σχηματισμοί και τα χρώματα των πετρωμάτων μοιάζουν από άλλο πλανήτη!

     Για τους λάτρεις της ιστορίας, πρέπει να πούμε πως στη Λήμνο βρίσκεται η Πολιόχνη, που θεωρείται η αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη. Είχε ακόμα και βουλευτήριο και αποθήκες. Βρισκόταν απέναντι από την Τροία και έχει ηλικά 5000 ετών!
Επίσης αρχαία αξιοθέατα είναι και η αρχαία Ηφαίστεια, η σπηλιά του Φιλοκτήτη, τα Καβείρια και πολλά άλλα.

Ελένη Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου