Το σχολείο μας

Το σχολείο μας είναι 6/θέσιο και απαρτίζεται από τρία κτήρια:  

·       Το παλιό διδακτήριο, στο οποίο στεγάζονταν μέχρι το 2009 τρεις τάξεις, το γραφείο των δασκάλων και η βιβλιοθήκη
 


·       Το νέο, που στεγάζονταν οι άλλες τρεις τάξεις, η αίθουσα εκδηλώσεων και η αίθουσα πληροφορικής  και,

·       Το γυμναστήριο
 

 
Το παλιό διδακτήριο εγκαταλείφθηκε το 2009 επειδή παρουσίασε ρωγμές. Για  να στεγαστούν όμως οι τρεις τάξεις μέχρι να επισκευαστεί, χρησιμοποιήθηκαν οι αίθουσες εκδηλώσεων και πληροφορικής, οι οποίες διαμορφώθηκαν πρόχειρα.

Από το Σεπτέμβριο του 2016 το παλιό διδακτήριο, αφού ανακαινίστηκε πλήρως, άρχισε να λειτουργεί πάλι, στεγάζοντας αρχικά τρεις τάξεις και το τμήμα ένταξης. Σταδιακά θα αρχίσει να λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη και το γραφείο. Αργότερα θα κατασκευαστεί  μια μικρή κουζίνα. Ο χώρος πίσω από το πέτρινο διδακτήριο διαμορφώθηκε και αργότερα θα φυτευτούν καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι.  

Η ιστορία του σχολείου μας

Το πρώτο δημοτικό σχολείο του χωριού μας ήταν στο προαύλιο της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου. Υπάρχει ακόμη ένα τμήμα του κτίσματος, στο οποίο με μαρμάρινη επιγραφή αναφέρεται ότι εκεί βρισκόταν το πρώτο δημοτικό σχολείο, με δάσκαλο τον ιερέα Ιωάννη Παπαδόπουλο (1870).
 

Αργότερα, επειδή το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο, χτίστηκε καινούριο στην πλατεία του χωριού, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο των ηρώων. Στο ισόγειο ήταν το γραφείο της κοινότητας και στον πρώτο όροφο λειτουργούσε το σχολείο. Είχε δύο μεγάλες αίθουσες και ένα γραφείο. Τα παιδιά τότε ήταν περίπου εκατό με έναν μόνο δάσκαλο. Tο 1938 -39 ήρθε και η πρώτη δασκάλα.  Τη δεκαετία του ΄70 λειτούργησε σαν χώρος συσσιτίου για τους μαθητές.

Το 1958 θεμελιώθηκε νέο Δημοτικό Σχολείο, το σημερινό παλιό διδακτήριο που αναφέρεται πιο πάνω,  το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 1963. Ήταν 3θέσιο με 120 περίπου μαθητές. Είχε τρεις αίθουσες ένα γραφείο και μία αποθήκη. Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε ένα δεύτερο κτήριο, το σημερινό γυμναστήριο, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αίθουσα εκδηλώσεων και κατά διαστήματα ως αίθουσα διδασκαλίας.

Οι αυξημένες ανάγκες οδήγησαν το 2000 στην κατασκευή νέου κτηρίου στην αυλή του σχολείου, το οποίο έχει τρεις αίθουσες και ένα γραφείο στο ισόγειο και τις αίθουσες εκδηλώσεων και πληροφορικής στον πρώτο όροφο.

.

Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθητές της Ε΄τάξης:
Μυρσίνη Ευθυμούδη
Κωνσταντίνος Ευθυμούδης
Μαρία Σαμαρά
Στέφανος Κουρτίδης
Δημήτρης Μπαράκης
Ελευθερία Οικονόμου Η σχολική ζωή μιας άλλης εποχής
Εικόνες από τα μαθητικά χρόνια του περασμένου αιώνα (1930 - 1970) στον Στανό Χαλκιδικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου