Το χωριό μας

ΣΤΑΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ




Ο Στανός είναι  ένα χωριό της βόρειας Χαλκιδικής και ανήκει στο Δήμο Αριστοτέλη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κατοίκων του χωριού  και δίκαια κατέχει στην Ελλάδα  μία από τις πρώτες θέσεις σε πολύτεκνες οικογένειες αναλογικά με τον πληθυσμό του .


Συνορεύει βόρεια με το νομό Θεσσαλονίκης, τα χωριά Μελισσουργό και Νέα Μάδυτο, νότια με την Αρναία, δυτικά με τη Μαραθούσα και ανατολικά με τη Βαρβάρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 515 μ. και σύμφωνα με την πληθυσμιακή απογραφή του 2011 στο χωριό κατοικούν 929 κάτοικοι. 

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το χωριό μας!
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ακριβής εποχή ίδρυσης του χωριού χάνεται, όπως είναι φυσικό, στο βάθος του χρόνου. Πρώτη γραπτή μαρτυρία για το όνομα Στανός εντοπίζουμε σε έγγραφο της μονής Μεγίστης Λαύρας του έτους 1350. Χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, απλώς αναφέρεται «χωρίον Στανός με αμπέλια». Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, το χωριό πιθανόν να εγκαταλείφθηκε, καθώς στην αμέσως επόμενη χρονικά γραπτή πηγή (φορολογικοί κατάλογοι του 1519)  καταγράφονται  μόλις 6 χριστιανικά νοικοκυριά. Η παρακμή συνεχίστηκε σε όλο τον 16ο αιώνα, καθώς στις σχετικές απογραφές των ετών 1530 και 1568 καταγράφονται μόλις 7 και 23 νοικοκυριά αντίστοιχα. Πληθυσμιακή ανάκαμψη, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακριβή στοιχεία, γνώρισε το χωριό μέσα στον 17ο αιώνα, όταν συμπεριλήφθηκε στα λεγόμενα «χωριά του μεταλλείου των Σιδηροκαυσίων» ή αλλιώς «Μαδεμοχώρια». Οι φοροαπαλλαγές που συνεπάγονταν από την υπαγωγή του στα 12 Μαδεμοχώρια, προφανώς έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του χωριού μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Φωτογραφία του χωριού μας στα μέσα του περασμένου αιώνα
   Το 1821 ο Στανός, όπως και όλα τα χωριά της Χαλκιδικής, έλαβε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής. Άνδρες του χωριού με επικεφαλής τον Χρήστο Οικονόμου συγκρότησαν ιδιαίτερο στρατιωτικό σώμα και αντιμετώπισαν τον τουρκικό στρατό  στην περιοχή Σταυρός, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα γυναικόπαιδα να ξεφύγουν και να καταφύγουν στο Άγιο Όρος. Με την καταστολή της επανάστασης, το χωριό κάηκε και οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν. Επέστρεψαν στις εστίες τους το 1822 χτίζοντας ξανά τα καμένα σπίτια τους.       
Το 1862 καταγράφονται 80 σπίτια και η πρώτη απογραφή του ελληνικού κράτους του 1913 αναφέρει 790 κατοίκους.  
 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, ονομάστηκε έτσι  από κάποιον στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου  με το όνομα Στάνος, ο οποίος λέγεται ότι είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή, επειδή αρρώστησε βαριά και πέθανε.    

Επικρατέστερη εκδοχή όμως φαίνεται ότι την ονομασία του την οφείλει στις πολλές στάνες που υπήρχαν, επειδή η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. 

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με οικοδομικές εργασίες, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την υλοτομία  και τα μεταλλεία.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ
Στο χωριό μας λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Στο κοινοτικό κατάστημα,  εκτός από το γραφείο του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας, στεγάζονται το ΚΑΠΗ,  το Αγροτικό Ιατρείο, τα γραφεία της Εκπολιτιστικής Επιμορφωτικής Εταιρείας, του Συλλόγου Γυναικών και του Αθλητικού Συλλόγου.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ και ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

Αναμφισβήτητα, στολίδι του χωριού μας αποτελεί ο κεντρικός ναός, ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.
Υπάρχει όμως και δεύτερος ναός, ο οποίος χτίστηκε πρόσφατα και είναι αφιερωμένος στην τοπική Αγία Χάιδω. Γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου.
Εκτός από αυτούς τους δύο ναούς, υπάρχουν  σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν οι κάτοικοι,  και δύο  εξωκλήσια. Της  Αγίας Κυριακής, στην περιοχή Άγναντος, που γιορτάζει στις 7 Ιουλίου και του Αγίου Αθανασίου, στην περιοχή Σαμάρι, που γιορτάζει στις 2 Μαίου.
Την ημέρα εορτής των εκκλησιών γίνεται πανηγύρι,  με κορυφαίο τα τελευταία χρόνια αυτό της Αγίας Χάιδως,  που προς τιμή της γίνονται πολλές εκδηλώσεις.

……………………………………………………………………………………………….

Ο Στανός είναι ένα χωριό, που όπου κι αν βρεθείς, θα ακούσεις όμορφες και χαρούμενες φωνές . Οι κάτοικοι είναι πολύ εργατικοί αλλά και πολύ φιλόξενοι. Όποιος κι αν επισκέφθηκε το όμορφο χωριό μας, έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Στανός είναι τόπος να ζεις,  να δημιουργείς και να ονειρεύεσαι.  Δεν το αλλάζω με τίποτα το χωριό μου.
 
 Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες του χωριού μας



Το κείμενο επιμελήθηκαν οι μαθητές της Ε’ τάξης:

Μαριαλένα Κασαμπαλή, Διαμαντάς Δημήτρης,  Ευαγγελία Θεολόγου, Τουπλικιώτης Θωμάς, Αστέριος Ευθυμούδης, Νίκος Στάμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου