Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Οικονομική κρίση και εκπαίδευση


Είναι σε όλους γνωστό ότι η χώρας διέρχεται μια περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης. Γνωστό είναι επίσης πως γίνεται μια προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες των υπουργείων για να περιοριστούν τα ελλείμματα Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Χρήματα για επισκευές διδακτηρίων δεν θα διατεθούν για φέτος και όπως φαίνεται ούτε και τα επόμενα τρία χρόνια.
Σήμερα μας ενημέρωσε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αρναίας ότι η Σχολική Επιτροπή επιχορηγείται, για το πρώτο εξάμηνο ,με το ποσό των ....2.174,36 €. Πέρσι την ίδια περίοδο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 6.505,76€ Μείωση περίπου 67%.
Ένα είναι σίγουρο πως αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Μιλάμε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, γραφική ύλη, τηλεφωνικά τέλη κ.α. Για αγορά εποπτικού υλικού, εκπαιδευτικού λογισμικού, συνδρομή σε περιοδικά, αγορά βιβλίων ούτε λόγος να γίνεται. Αν χαλάσει και κάποιο φωτοτυπικό μηχάνημα ή ηλεκτρονικός υπολογιστής τότε η επισκευή αναβάλλεται.
Θα ήταν λογικό να μειωθεί η χρηματοδότηση των σχολείων σε ένα ποσοστό 10- 15% αλλά να μειωθεί 67% τότε θα πρέπει να μιλάμε για το τέλος της δωρεάν παιδείας. Για να μην κλείσει το σχολείο ( π.χ. το χειμώνα λόγω έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης) θα αναγκαστούν οι γονείς( Σύλλογος Γονέων )να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Σε πολλά σχολεία της χώρας, εδώ και ένα χρόνο, τα ταμεία των τάξεων ( οι μαθητές δηλαδή) αγοράζουν το φωτοτυπικό χαρτί. Σε άλλα πάλι ο κάθε μαθητής , με την έναρξη της σχ. χρονιά φέρνει και το απαραίτητο φωτ. χαρτί και σε άλλα τα υλικά καθαριότητας τα πληρώνει ο Συλ. Γονέων.
Η υποχρηματοδότηση κάθε σχολικής μονάδας είναι μόνο η αρχή. Πληροφορίες που διαρρέουν από επίσημα χείλη κάνουν λόγο, από την επόμενη σχολική χρονιά, για συγχωνεύσεις τάξεων (όλες οι τάξεις με 30 μαθητές),υποχρεωτικές καταργήσεις σχολείων και μεταφορά μαθητών σε σχολικά συγκροτήματα που δημιουργηθούν στις έδρες των δήμων. Δυστυχώς ,όσο περνα ο καιρός, όλο και επιβεβαιώνονται οι παραπάνω φήμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου