Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Ημερήσια εκδρομή


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010 η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας. Πρώτος σταθμός προορισμού ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας. Εκεί οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί επιβιβάστηκαν σε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ και διέσχισαν τα Στενά του Νέστου. Για όλους τους μαθητές, αλλά και για τους περισσότερους γονείς αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία . Στη συνέχεια και για τέσσερις ώρες παραμείναμε στη Ξάνθη ( βόλτα στην παλιά πόλη, φαγητό, καφέ, ψώνια) και επιστρέψαμε στις 20:00 στο Στανό. Στην εκδρομή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου, 70 γονείς και εννιά εκπαιδευτικοί Η μετακίνηση έγινε με τρία λεωφορεία του τουριστικού γραφείου του ΚΤΕΛ.
Θα πρέπει να επισημάνουμε και κάποια πράγματα που μας δυσκόλεψαν στην εκδρομή. Πρώτα ο δρόμος προς το Μελισσουργό, όπου στην περιοχή του χειμάρρου Χολομώντα , δεν έχει κατασκευαστεί σωστά ούτε το ρείθρο. Έτσι τα λεωφορεία δεν μπορούσαν να περάσουν την κοίτη του χειμάρρου ( περίπου 100μ απόσταση ) και αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν κύκλο (Αρναία – Μαραθούσα –Παζαρούδα) περίπου 25χμ περισσότερο. (Χρειαστήκαμε 30 λεπτά περισσότερο χρόνο. ) Χρόνια φωνάζουν οι κάτοικοι και φορείς του Στανού αλλά τίποτα δε γίνεται.
Το δεύτερο αφορά τον ΟΣΕ. Κλείσαμε εδώ και ένα μήνα δυο βαγόνια για τη μεταφορά των μαθητών και των συνοδών τους. Διαπιστώσαμε πως στα βαγόνια υπήρχαν κάποιοι επιβάτες, που σύμφωνα με τον υπεύθυνο, είχαν κόψει εισιτήριο στις ίδιες θέσεις με εμάς. Στην ουσία ο ΟΣΕ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΒΆΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜ . ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑΝΟΥ!!!Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και άλλο σχολείο που ταξιδεύαμε μαζί. Όταν κλείνεις αποκλειστικά δυο βαγόνια το κάνει κυρίως για την ΑΣΦΆΛΕΙΑ των μαθητών. Όταν στο ίδιο βαγόνι με παιδιά 8-12 χρονών, και μάλιστα στη διπλανή θέση, έχεις έναν άγνωστο άνθρωπο, τότε η ασφάλεια των παιδιών κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Για 10 λεπτά γονείς και μαθητές μετακινούνταν από βαγόνι σε βαγόνι, για να βρουν άδειες θέσεις να καθίσουν. Κανένας υπεύθυνος δεν βρέθηκε και αυτός που εμφανίστηκε ήρθε μετά από δικά μου παράπονα.
Στο εξωτερικό, έχω γίνει μάρτυρας, δυο φορές, μετακίνησης μαθητών με τρένο. Ο υπεύθυνος του σταθμού υποδέχεται το σχολείο. Φροντίζει κάθε μαθητής να καθίσει στη σωστή θέση . Το βαγόνι είναι αποκλειστικά για μαθητές. Φεύγοντας το σχολείο ,τους έδωσε αναμνηστικό από το ταξίδι με το τρένο. Αυτά βεβαία συμβαίνουν σε ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία Τσεχία ). Στη χώρα μας, αν βρεις τη θέση σου κενή, για να ταξιδέψεις ,είναι κατόρθωμα και θα πρέπει να το ……………πανηγυρίζεις!!!!

2 σχόλια:

  1. μια ποιο κοντινή εκδρομή π.χ. στα χνάρια του Αριστοτέλη δεν θα ήταν ποιο καλή και εποικοδομητική ..λέτε να γκρινιάζω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγατοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια.
    Στάγειρα: Πάρκο Αριστοτέλη- Ιερισσός: παρακολούθηση τρισδιάστατης ταινίας- Ουρανούπολη - Ξενάγηση στον Πύργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή