Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στο κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού

  Χθες (14/4/16) , στα πλαίσια του προγράμματος "Εκπαιδευτική Αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων Β.Α. Χαλκιδικής" οι μαθητές των Δ΄&  ΣΤ΄τάξεων επισκέφτηκαν το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού "Ο Ιουστινιανός" στα Ν. Φλογητά. Μαζί μας ήταν και οι μαθητές από το Δημ. Σχολείο Βαρβάρας.
  Το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα παλιό μετόχι της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα (Άγιο όρος), που αποκαταστάθηκε.  Σήμερα λειτουργεί το τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων, το οποίο επισκεφτήκαμε.
  Μελλοντικά θα λειτουργήσει το μουσείο με εκθέματα από όλη τη Χαλκιδική. Ένα έκθεμα θα είναι και ένα τμήμα επιγραφής, που βρέθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου (Αρναία), κατά την ανασκαφή που έγινε μετά την πυρκαγιά που τον κατέστρεψε.
  Μέσα στο τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων λειτουργούν τρία εργαστήρια:
Το εργαστήριο συντήρησης και  αποκατάστασης παλαιών βιβλίων και χειρογράφων.


Το εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης βυζαντινών εικόνων.

Το εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης κεραμικών και αγγείων.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες αποκατάστασης  που πραγματοποιούνταν στα εργαστήρια. Επίσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας (κάμερα) να δουν λεπτομέρειες από την εργασία αποκατάστασης  . Εκείνη την ημέρα συντηρούνταν ένα εκκλησιαστικό βιβλίο (του 1630) μια βυζαντινή εικόνα (από Γαλατσιάνο αγιογράφο του 1865)  και ένα κεραμικό κάλυμμα τάφου του 5ου αι. μ.Χ..
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε θερμά όλο το προσωπικό του Κέντρου για τη φιλοξενία και την ξενάγηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου