Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα





Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019 το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο σχολείο μας ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα βασισμένο στο παραμύθι «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
Ακολουθεί μια επιστολή από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



   Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει δράσεις και πολιτισμικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2019.
Η βελτίωση και η ανάπτυξη της σχέσης παιδιών με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, προωθείται μέσω της στήριξης δράσεων και προγραμμάτων που θα φέρουν τις νεότερες ηλικίες κοντά σε δημιουργικές ομάδες, θα τις εξοικειώσουν με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και θα κινητοποιήσουν τη φαντασία, το βίωμα και τη συμμετοχή τους.

Το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει σ’ αυτές τις δράσεις και θα παρουσιάσει σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα βασισμένο στο παραμύθι «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη «Γιατί», επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το «Γιατί» είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει κι άλλα λήμματα που περιέχονται στο λεξικό και θα τα ρωτήσει τα δικά τους «Γιατί». Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα «Γιατί»: πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα ίδια τα παιδιά.

Βασικός στόχος του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι η επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό και κατ’ επέκταση με μια άλλη μορφή της θεατρικής τέχνης που ξεπερνά τα στενά όρια μιας θεατρικής παράστασης. Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά θα ανακαλύψουν την καλλιτεχνική δημιουργία, θα μάθουν να συμμετέχουν αρμονικά σε ένα ομαδικό πλαίσιο και με την βοήθεια της φαντασίας μέσα από μια βιωματική διαδικασία θα ανακαλύψουν καλυτέρα τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου