Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Συσσίτια ..... στα σχολεία


"Συσσίτια µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρονται από τη νέα χρονιά(Ιανουάριος 2012) στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά παιδιών από αδύναμα οικονοµικά στρώµατα. Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων."
Σαράντα χρόνια μετά επιστρεφουν στα σχολεία τα συσσίτια των μαθητών σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν οι σημερινές εφημερίδες. Ακόμα υπάρχουν στο σχολείο μας τα βιβλία των συσσιτίων και σε κάποια  σχολεία ίσως διασώζονται και τα μαγειρικά σκεύη παρασκευής τους.
Βέβαια η παροχή γευμάτων  στους μαθητές των σχολείων, εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα ευρωπαικά κράτη.Όλα τα ευρωπαικά σχολεία διαθέτουν εστιατόριο, όπου παρασκευάζονται φαγητά και τραπεζαρία που  σερβίρονται. 
Πρότασή μου είναι να αναλαμβάνουν δυο άτομα από την τοπική κοινωνία (με αμοιβή) την παρασκευή απλών γευμάτων από τοπικά προιόντα(σάντουιτς, πίτες, φρούτα, χυμούς), βάση διαιτολογίου που θα συντάσσεται από ειδικό,  και να τα προσφέρουν στους μαθητές δωρεάν. Η παρασκευή μπορεί να γίνει σε χώρο του σχολείου (αν είναι διαθέσιμος) ή σε σπίτια. Το όλο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαικά προγράμματα και να έχει πολλαπλά οφέλη: στη διατροφή των παιδιών,  στην απασχόληση, στην τοπική αγορά, στην αλλαγή των καταναλωτικών και διατροφικών συνηθείων των παιδιών. Αν είναι να δίνει το υπουργείο 2 ή3€ ,για να αγοράζουν τα παιδιά από τα κυλικία των σχολείων, τότε το πρόβλημα θα παραμένει και θα οξύνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου