Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Η καθαριότητα είναι μόνο .......μισή αρχοντιά.

Φέτος με αφορμή την επιδημία της γρίπης ξέσπασε και μια άλλη επιδημία, αυτή της σχολαστικής καθαριότητας Φυσικά κανείς δεν είναι αντίθετος με το να πλένουν τα χέρια τους τα παιδιά, πριν από το γεύμα ή το κολατσιό. Αλλά το να χρησιμοποιούν κάθε τρεις και λίγο αντισηπτικό (η συχνή του χρήση το καθιστά περισσότερο επικίνδυνο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι) και τα πόμολα από τις πόρτες των τάξεων να πλένονται σε κάθε διάλειμμα με χλωρίνη (το χλώριο είναι το ίδιο επικίνδυνο )τότε η έκρηξη σχολαστικής καθαριότητας που παρατηρήθηκε φέτος φαίνεται ότι ήταν τουλάχιστον άχρηστη αν όχι ι ........επικίνδυνη Το βέβαιο είναι ότι δεν ωφέλησε στο ελάχιστο (το 39% των σχολικών τμημάτων της χώρας ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι στιγμής) για να αναχαιτιστεί η πανδημία γρίπης.
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, αλλά και σε εφημερίδες το παρακάτω κείμενο. Διαβάστε το αξίζει τον κόπο.

"Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να λερωθούν, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες, έρευνα των οποίων έδειξε ότι η υπερβολική καθαριότητα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στην ενήλικη ζωή.
«Η έρευνα μας έδειξε ότι το υπέρ-καθαρό, υπέρ-υγιεινό περιβάλλον κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στην ενήλικη ζωή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών, ιδιαίτερα καρδιαγγειακών», δήλωσε ο Τόμας ΜακΝτέιντ, ένας από τους κυριότερους συντάκτες της έρευνας.
Η ομάδα ερευνητών του κ. ΜακΝτέιντ από το Πανεπιστήμιο Νόρθγουεστερν στο Σικάγο θέλησε να κατανοήσει καλύτερα τον ρόλο που παίζει το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά και κατά πόσο επηρεάζει την παραγωγή της πρωτεΐνης CRP, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η έρευνα διενεργήθηκε στις Φιλιππίνες σε δείγμα 3.327 παιδιών, τα οποία έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Τα παιδιά παρακολουθούνταν κάθε δύο μήνες κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους και στη συνέχεια ανά τέσσερα ή πέντε έτη.
Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι τα παιδιά από τις Φιλιππίνες είχαν προσβληθεί από περισσότερες μολυσματικές ασθένειες σε σχέση με τα παιδιά των ΗΠΑ. Όταν ενηλικιώθηκαν η συγκέντρωση CRP στο αίμα των Φιλιππινέζων ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη των Αμερικανών στην ίδια ηλικία, αποδεικνύοντας έτσι ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια φλεγμονή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου