Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Απολογισμός σχολικού έργου (μέρος 4)

θ.ΣΧΟΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  

1.        Την Τετάρτη   27 Οκτωβρίου 2010 έγινε σχολική γιορτή για να τιμηθεί η επέτειος του ΟΧΙ. Η εκδήλωση περιελάμβανε ποιήματα και θεατρικό από τους μαθητές του σχολείου και παρουσίαση του ιστορικού της επετείου με χρήση Η/Υ, από το Δ/ντή.
2.        Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010 το σχολείο συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αρναίας (κατάθεση στεφάνου, πανηγυρικός . Η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
3.       Σε συνεργασία με το  Δήμο Αρναίας και το Σύλλογο Γυναικών του Στανού  λειτούργησαν τμήματα  γυμναστικής για γυναίκες   στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.
4.      Το γυμναστήριο επίσης παραχωρήθηκε στον Αθλητικό σύλλογο του χωριού για την προπόνηση των αθλητών του.
5.       Έγινε πρόταση στο Δήμο ( για έκτη συνεχή χρονιά) να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης στο σχολείο μας. Η πρόταση αυτή δυστυχώς για άλλη μια χρονιά δεν υλοποιήθηκε. Όλοι οι δάσκαλοι- ες που υλοποίησαν προγράμματα ανακύκλωσης μάζευαν οι ίδιοι τα ανακυκλώσιμα υλικά,  τα μετέφεραν εκτός χωριού και τα εναπόθεταν στους κατάλληλους κάδους. 
6.        Το σχολείο συμμετείχε για πέμπτη χρονιά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Έγινε ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον από τις μπαταρίες και τοποθετήθηκε ειδικός κάδος συλλογής τους. Σε συνεργασία με την εταιρία AΦΗΣ (υπεύθυνη για την ανακύκλωση μπαταριών στην Ελλάδα) μοιράστηκε ενημερωτικό έντυπο στους μαθητές του σχολείου. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 20 κιλά μπαταρίες που στάλθηκαν για ανακύκλωση. Πιστεύουμε πως πλέον οι περισσότεροι μαθητές αλλά και αρκετοί κάτοικοι του χωριού είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την ανακύκλωση μπαταριών και όλο και λιγότερες μπαταρίες καταλήγουν στη χωματερή
7.        Την Τετάρτη  , 17 Νοεμβρίου 2010  έγινε εκδήλωση     για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Προβλήθηκε σχετικό υλικό.
8.        Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010, έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας στο διάδρομο του διδακτηρίου . Οι τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ παρουσίασαν θεατρικά και οι μεγαλύτερες τάξεις ποιήματα και ομιλίες.  Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος γονέων πρόσφερε δώρα και κεράσματα στους μαθητές .
9.        Την Παρασκευή , 28 Ιανουαρίου 2011 έγινε  εκδήλωση παρουσία των γονέων στο σχολείο για να τιμηθεί η μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Στη συνέχεια έγινε εκδήλωση στο σχολείο για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας Ομιλητής ήταν ο δάσκαλος Αθανάσιος Χαλκιάς ( του Νικολάου). Την Κυριακή 30/1/11 εκκλησιάστηκε αντιπροσωπία μαθητών .
10.      Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2011 οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων με τους δασκάλους τους αναβίωσαν το έθιμο της «χελιδόνας»
11.       Στις 4/3/11 έγινε αποκριάτικη γιορτή στο σχολείο  
12.      Την Τετάρτη   24 Μαρτίου 2011 το πρωί, έγινε γιορτή με χορωδία, ποιήματα και θεατρικά, για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.
13.     Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2011, το σχολείο συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη  (κατάθεση στεφάνου, πανηγυρικός , παρέλαση).
14.      Στις 7/4/11 άρχισε τη λειτουργία της Σχολή γονέων σε αίθουσα του Δημ. Σχολείου.
15.      Την Τετάρτη 8    Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν αγώνες στίβου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών στο γήπεδο του χωριού.
16.     Την Πέμπτη, 9 και την Παρασκευή, 10 Ιουνίου το απόγευμα,  πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων. Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η εργασία των μαθητών «Βότανα του τόπου μου» και ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Όρνιθες». Ο Σύλλογος  Τη δεύτερη μέρα έγινε αφιέρωμα στον Ελύτη (100 χρόνια από τη γέννησή του), στην ξενιτιά και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και θεατρικές παραστάσεις. 
17.      Η Σχολική βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί. Οι σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις γίνονται πλέον ή στο διάδρομο ή στις τάξεις. Το πρόβλημα έλλειψης χώρου είναι εμφανές και θα λυθεί μόνο όταν επισκευαστεί το παλιό διδακτήριο.
18.     Τα σχολικά βιβλία δεν συγκεντρώθηκαν για δυο λόγους Ο πρώτος αφορά την κατάσταση που βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς που δεν επιτρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν για δεύτερη φορά. Ο δεύτερο αφορά την  ανακύκλωσή τους. Για τέσσερα χρόνια συλλέγαμε τα βιβλία, κανείς από κάποιο φορέα δεν ερχόταν να τα παραλάβει και οι εκπαιδευτικοί τα μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους σε κάδους ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος  αυτής της ενέργειας για να επαναληφθεί φέτος είναι πέρα από τις οικονομικές δυνατότητές μας. Δεν πιστεύουμε πως  φέτος θα υπάρξει κάποιος σοβαρός φορέας που θα αναλάβει τη συγκέντρωση των βιβλίων  από το σχολείο  με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

Ι΄ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Στα θετικά στοιχεία που μπορούμε να επισημάνουμε, για τη λειτουργία του σχολείου ήταν: 

Ø     Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς  καλύφτηκαν οι θέσεις όλων των δασκάλων και της καθηγήτριας αγγλικών και Φυσικής Αγωγής.
Ø     Η έγκαιρη αναπλήρωση της δασκάλας της ΣΤ΄ τάξης (που πήρε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια) από τον δάσκαλο Σωκράτη Κοσμά.

Στα αρνητικά στοιχεία επισημάνουμε τα εξής:

ü     Δεν τοποθετήθηκε δασκάλα ειδικής αγωγής.
ü     Δεν υπάρχει γρήγορή σύνδεση με το διαδίκτυο (δεν υπάρχουν στο χωριό θύρες ADSL). Η υπάρχουσα απλή σύνδεση είναι σαν να μην υφίσταται. 
ü     Δεν τοποθετήθηκαν έγκαιρα οι ειδικότητες στο ολοήμερο τμήμα.
ü     Το παλιό διδακτήριο παραμένει, με απόφαση της Πολεοδομίας, κλειστό, με συνέπεια να έχουν προκύψει ένα πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών της σχολικής μονάδας, που αναλυτικά περιγράφονται παραπάνω.
ü     Προβλήματα είχαμε  τον αριθμό των βιβλίων που μας παραδόθηκαν. Πρότασή μας είναι να επανέρθει το παλιότερο καθεστώς διάθεσή τους ή να στέλνονται δυο βιβλία για κάθε μάθημα περισσότερα από τον αριθμό των παιδιών.
ü     Για πολλοστή φορά αναφέρουμε το πρόβλημα των τελευταίων ετών που  είναι η ελλιπής χρηματοδότηση από το Δήμο, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου.  To πρόβλημα οξύνθηκε φέτος, μιας και η χρηματοδότηση είναι πολύ λιγότερη από τις περασμένες χρονιές. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως για το Α΄ τρίμηνο του 2008 δόθηκαν στην  οικεία  Σχολική Επιτροπή 5.659,23€ και φέτος μόνο 2609€. Πάνω από το 65% των χρημάτων δαπανάται για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.  Αν συνεχιστεί ( αυτό φαίνεται σαν πιο πιθανό) τότε η ομαλή λειτουργία του σχολείου καθίσταται αμφίβολη.
ü     Δεν αξιοποιήθηκε ο χώρος πίσω από το κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. Αν και ο Σύλλογος Γονέων έκανε σχετική μελέτη για την δημιουργία μικρού γηπέδου πολλαπλών χρήσεων, ο Δήμος δεν  την υλοποίησε.
ü     Έγινε πρόταση για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο αύλειος χώρος του σχολείου.
ü     Γενικά η συνεργασία της Δημοτικής αρχής όχι τόσο με τη Σχολική Επιτροπή και το σχολείο όσο με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων δεν ήταν η καλύτερη. Ο Σύλλογος ζήτησε επανειλημμένως  εγγράφως και τηλεφωνικώς τη βοήθεια των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.
 Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, αφού συμφώνησε ομόφωνα εκτιμώντας όλα  τα παραπάνω, έκρινε ως πολύ θετικό το έργο που έγινε στη φετινή σχολική χρονιά (2010-11)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου