Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μεσ στα στενά σοκάκια



Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Αρναίας για το πρόγραμμα « Μες στα στενά σοκάκια». Όταν φτάσαμε εκεί μας μίλησε η κ. Ευαγγελία για την ιστορία της Αρναίας, την αρχιτεκτονική των σπιτιών και ανέφερε για το Λαογραφικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.


Μας είπαν ότι τα σπίτια ήταν κτισμένα από πέτρα, ξύλο, άχυρο, κόκκινο αργυρόχωμα και ο τσατμάς αποτελούνταν από άχρηστα υλικά. Τα μικρά παράθυρα, αντί για παντζούρια, είχαν οριζόντιες σιδεριές, για να απλώνουν τα ρούχα και να προστατεύονται τα μικρά παιδιά.  Οι πόρτες ήταν ξύλινες και ψηλά είχαν φεγγίτη. Μιλήσαμε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα παλιά και στα  νέα κτήρια.

 Προχωρήσαμε στα  σοκάκια της Αρναίας και αναζητήσαμε τα ιστορικά σπίτια με τη βοήθεια ενός χάρτη. Τα σπίτια ήταν χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς αυλές για να προφυλάγονται από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά το χειμώνα.

 Είδαμε σπίτια με καφετί κεραμοσκεπές, με σαχνίσι και φαλτσογωνιές για να μη χτυπάνε τα κάρα. Ήταν βαμμένα σε αποχρώσεις του μπλε  ή του καφέ, και στην είσοδο των σπιτιών διαβάσαμε μια σύντομη ιστορία του κτηρίου.









 Περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια και στα πέτρινα σκαλοπάτια συναντήσαμε το πλυσταριό (δυο βρύσες), όπου οι γυναίκες έπλεναν εκεί τα ρούχα και οι άντρες πότιζαν τα ζώα. Όλες οι διαδρομές καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το γέρικο πλατάνι από όπου αναβλύζει άφθονο νερό.

Μαριαλένα Κασαμπαλή

Στέφανος Κουρτίδης

Θωμάς Τουπλικιώτης

Δημήτρης Μπαράκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου