Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Μαθαίνοντας τα παιδιά να τρέφονται μεσογειακά


Η Μεσογειακή δίαιτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρότυπα διατροφής παγκοσμίως, καθώς τα οφέλη της στην υγεία είναι πολλά και αποδεδειγμένα. Ο όρος «Μεσογειακή δίαιτα» αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 60' από τον ερευνητή AncelKeys για να περιγράψει τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των λαών που συνόρευαν με τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι διατροφικές συνήθειες αυτές θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την καλύτερη κατάσταση υγείας, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τη μικρότερη συχνότητα νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος) που εμφάνιζαν οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, σε σχέση με χώρες της Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Σήμερα ο όρος «Μεσογειακή δίαιτα» περιγράφει ένα σύνολο συνηθειών διατροφής, οι οποίες αποδίδονται σχηματικά στη Μεσογειακή πυραμίδα (βλ. εικόνα). Να σημειωθεί ότι η πυραμίδα απεικονίζει συστάσεις που απευθύνονται στον ενήλικο πληθυσμό, για παράδειγμα η προτεινόμενη ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης των διαφόρων τροφίμων μπορεί να είναι διαφορετική για τα παιδιά και τους εφήβους. Παρόλα αυτά, οι βασικές αρχές της Μεσογειακής δίαιτας μπορούν να εφαρμοσθούν από το σύνολο του πληθυσμού. Συνοπτικά, το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών, πουλερικών και αβγών, και περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γλυκών. Επιπλέον, η Μεσογειακή δίαιτα στηρίζεται στον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και την αντικατάστασή του με μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα, στην εξασφάλιση επαρκών επιπέδων υδάτωσης μέσω της κατανάλωσης άφθονου νερού και αφεψημάτων, καθώς και στην επιλογή παραδοσιακών, τοπικών και φιλικών προς το περιβάλλον τροφίμων. Πέρα όμως από τις διατροφικές συνήθειες, στην νέα Μεσογειακή πυραμίδα δίνεται έμφαση και σε άλλα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, όπως στην τακτική σωματική δραστηριότητα, την επαρκή ανάπαυση και την κοινωνικότητα.


Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΕΥΖΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου