Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας


Στη συνέχεια, αφού περιπλανηθήκαμε στη πλατεία των μουσείων, επισκεφθήκαμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα πετρόστρωτο στενό δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία και εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο του οικισμού. Στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού.
Είναι ένα λιτό και αυστηρό διώροφο κτίριο ως προς την κατασκευή και την οργάνωσή του.  Η κάτοψή του είναι σε σχήμα Π. Το ισόγειο αποτελείται από δύο χώρους, έναν χωρίς παράθυρα και στο δεύτερο χώρο δεξιά της εισόδου με αυτόνομη είσοδο ο οποίος επικοινωνούσε μέσω εσωτερικής σκάλας με τον δεύτερο όροφο. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το χαγιάτι που έχει ξύλινες αντιρίδες. Το χαγιάτι χρησιμοποιούνταν και ως χώρος συγκέντρωσης και υποδοχής.

Στο ισόγειο υπάρχει έκθεση αγροτικών εργαλείων (σπορά, θέρισμα, αλώνισμα) εξοπλισμού και σκευών για την παρασκευή του ψωμιού (μυλόπετρες, σκάφες ζυμώματος, σφραγίδες πρόσφορου κ.ά.) ειδών μελισσοκομίας (κυψέλες, τελάρα, εξολκέας με τον οποίο έβγαζαν το μέλι κ.ά.) εξοπλισμού ξυλουργικής και οικοδομικής κ.ά
Στον ημιώροφο υπάρχουν διάφορα εργαλεία επεξεργασίας ξύλου και αντικείμενα παλιού καφενείου και παρασκευής καφέ, καθώς επίσης και το πρώτο ραδιόφωνο που ήρθε το 1941 στο χωριό.

Στον όροφο υπάρχουν ενότητες με τον υφαντουργικό εξοπλισμό (αργαλειός κ.ά.), εργαλεία και είδη καθημερινής οικιακής χρήσης καθώς και μια πυροσβεστική αντλία εξαιρετικού ενδιαφέροντος (βασισμένη σε μια αρχαία εφεύρεση).

Παράλληλα, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του χωριού στο παρελθόν, το οποίο κοσμεί κάθε γωνία του μουσείου.

Στο ψηλότερο δωμάτιο του αρχοντικού υπάρχει ένα δωμάτιο διαμορφωμένο όπως ο παλιός οντάς, με τα παλιά έπιπλα και τα αντικείμενα που υπήρχαν σε τέτοια δωμάτια στα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας.

(τάξη Στ΄) Δημήτρης Διαμαντάς, Κωνσταντίνος Ευθυμούδης, Ευαγγελία Θεολόγου, Μαρία Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου